Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

"Ανάμεσα σε δύο κόσμους" του Ιβάν Τουργκένιεφ



ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ

του Ιβάν Τουργκένιεφ

 

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15

Έως 12 Απριλίου 2022

 


 

Το κύκνειο άσμα του Ιβάν Τουργκένιεφ (Κλάρα Μίλιτς) είναι μια ερωτική ιστορία βασισμένη σε αληθινό γεγονός, όπως την κατέγραψε με μοναδικό τρόπο ο Ρώσος κλασικός συγγραφέας. Εμπνευσμένος από το «Ασμά Ασμάτων» και από τον έρωτά του για την Πολίν Βιαρντό, η οποία ήταν καλή φίλη και με τον Φρεντερίκ Σοπέν με τον οποίο συχνά έπαιζαν μαζί πιάνο, ο Τουργκένιεφ ξεδιπλώνει στο χαρτί με μαεστρία τον έρωτα δύο νέων ο οποίος κατορθώνει να νικήσει τον θάνατο. Η παράσταση πλαισιώνεται ηχητικά και ζωντανά στο πιάνο, από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του Σοπέν, δημιουργώντας μια ρομαντική και έντονα νοσταλγική ατμόσφαιρα.

 

Το έργο παρουσιάζεται σε ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ στο Σύγχρονο θέατρο σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη και παραγωγή της A PRIORI www.a-priori.gr

Υπόθεση

Ο νεαρός Γιάκοφ ζει επτά ολόκληρα χρόνια, απομονωμένος στο σκοτεινό του δωμάτιο. Μοναδική του επαφή και επικοινωνία η θεία του με την οποία συγκατοικεί και ο πληθωρικός του φίλος, ο οποίος τον επισκέπτεται συχνά. Ο Γιάκοφ σε μία από τις σπάνιες εξόδους του στη νυχτερινή Μόσχα γνωρίζει την Κλάρα, ένα ανερχόμενο αστέρι της όπερας, και μέσω αυτής ανοίγεται μπροστά του ένα μονοπάτι το οποίο δεν είχε ως τότε εξερευνήσει. Ο εγωισμός και ο φόβος του όμως, θα φέρουν την καταστροφή και το χάος, τόσο για τον ίδιο όσο και για την Κλάρα, ώσπου η λυτρωτική δύναμη του Έρωτα και της Αγάπης, αναιρώντας τις φυσικές σταθερές του γήινου κόσμου, θα τους αποκαλύψει την ουσία της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.

 

 

Δημιουργική ομάδα

Μετάφραση (από τα ρωσικά): Παύλος Στεφάνου

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη www.a-priori.gr

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου www.mariafilippoudesign.com

Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη

Επιμέλεια μουσικής: Γιάννης Οικονόμου

Διασκευή βαλς για δύο πιάνο: Χρίστος Θεοδώρου

Κίνηση/Χορογραφία: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος www.argie.gr

Video-art: Γιάννης Ντουσιόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Πάμελα Οικονομάκη

Βοηθός χορογράφου: Δέσποινα Τριάντου

Make-up artist: Ράνια Γιαννάκη

Ζωγράφος: Νίκος Απέργης

Τεχνικός πιάνου: Πάνος Τσίγκος www.panospianotech.com

Εμπειρία αρώματος: Μάνος Γερακίνης

Creative Agency: Grid Fox www.gridfox.gr

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού www.pearpr.com

 

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)

Φιλίππα Κουτούπα, Δημήτρης Μανδρινός, Νίκη Παλληκαράκη, Σοφία Πανάγου, Ορέστης Τρίκας

 

    

 

Διάρκεια παράστασης

100’ (χωρίς διάλειμμα)

 

Τιμές εισιτηρίων

16€ Ζώνη Α / 14€ Ζώνη Β / 12€ Ζώνη Γ

Παιδικό/Μαθητικό/Φοιτητικό: 10€

 

Προπώληση

  • TICKETMASTER https://bit.ly/33y0WWJ
  • ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ (τηλ. κρατήσεις 2103464380)
  • Τηλεφωνικό Κέντρο TICKETMASTER, τηλ. 2111981535

 

Πρόσβαση στο θέατρο

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Αθήνα, 11854

Χάρτης: https://goo.gl/maps/KNwW9AkdjA8GRGrJ6

Μετρό (στάση Κεραμεικός)

 

Υπεύθυνη Επικοινωνίας της παράστασης: Άντζυ Νομικού 6932 25 80 73 angienomikou@gmail.com

 

 

Σημείωμα μεταφραστή Παύλου Στεφάνου

Η ιστορία αυτή του Τουργκένιεφ είναι στην πραγματικότητα η δική του ιστορία, η δική του προσωπική ιστορία, που την έγραψε υποκινούμενος από την μεταστροφή των τελευταίων ημέρων της επίγειας πορείας του όταν πια είχε στρέψει το βλέμμα του και την ύπαρξή του ολόκληρη από το φυσικό, το εφήμερο, το φθαρτό, που είχε δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, στο υπερφυσικό, στο αιώνιο, στο άφθαρτο. Καταλυτικό ρολό στην μεταστροφή του αυτή διαδραμάτισε το βιβλίο που έγραψε κάποτε ο βασιλιάς Σολομών, το «Άσμα των Ασμάτων». Για τον Τουργκένιεφ το «Άσμα Ασμάτων» είναι ένας ύμνος στον έρωτα και μάλιστα στον έρωτα έξω από το γάμο και τις κοινωνικές συμβάσεις. Γραφεί σε μια από τις πολλές σημειώσεις του: «Μέσα σε αυτό το ανέκφραστης ομορφιάς και νοημάτων πνευματικών, κείμενο, δεν αναφέρεται ούτε μια φορά το όνομα του Θεού. Όμως στην πραγματικότητα, το όνομά του βρίσκεται παντού. Μέσα σε κάθε γράμμα, μέσα σε κάθε λέξη, μέσα σε κάθε της ψυχής και της καρδιάς αναστεναγμό. Το Άσμα των Ασμάτων εγώ καταλαβαίνω μέσα στης ύπαρξής μου τα βάθη, ότι είναι η αιώνια αναζήτηση της ψυχής του ανθρώπου, να κατορθώσει να ενωθεί με έναν ακατάλυτο, αιώνιο δεσμό, με τον Δημιουργό της».

 

 

Σημείωμα σκηνοθέτη Κωνσταντίνας Νικολαΐδη

Τι να γράψω για το συγκεκριμένο έργο και αυτή την μοναδική εμπειρία καλλιτεχνικής και ψυχοπνευματικής γέννας με τους συνεργάτες μου; Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν λέξεις να εκφράσουν όσα νιώθω. Είμαι ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΥΣ εδώ και πολύ καιρό. Εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Που σκύβω το κεφάλι πάνω σ’ αυτήν την τεράστια παρακαταθήκη του Τουργκένιεφ. Που «χορεύω» ένα βαλς με τον Μέγα Εραστή Θάνατο και μαζί μ’ αυτόν, με τον Γιάκοφ, την Κλάρα, την Πλάτοσια, τον Φιοντόρ και την Άννα. Τους ευχαριστώ όλους γι’ αυτό το -γεμάτο πλούτο- υπερφυσικό ταξίδι.

 

 

3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής - παράταση μέχρι 03/04/2024 14:00

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, ως γνωστόν, καθιέρωσε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής ως ...