Οι σεναριογράφοι είναι χαρισματικοί δημιουργοί, ικανοί να συγγράψουν όχι μόνον κινηματογραφικά ή τηλεοπτικά σενάρια, αλλά κάθε έργο ή πόνημα που βασίζεται στο γραπτό και προφορικό λόγο.
Στα τριάντα και πλέον χρόνια της ευδόκιμης δράσης της, η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας παρά τις δοκιμασίες που αντιμετώπισε, δεν περιχαρακώθηκε, τουναντίον διεύρυνε τα όριά της, προσφέροντας πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως διαγωνισμούς συγγραφής σεναρίων, στίχων και θεατρικών έργων, εργαστήρια και σεμινάρια συγγραφής σεναρίου, εκδόσεις βιβλίων, παραγωγές ντοκιμαντέρ, μελοποιήσεις στίχων κ.ά σε όλη την επικράτεια. Πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της, ο τρέχων Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής και Ερμηνείας Πρωτότυπου Μονολόγου Επί Σκηνής, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την υποστήριξη του Θεάτρου Παραμυθίας της Αλμπέρτας Τσοπανάκη και την αμέριστη υποστήριξη 4 περιφερειών, 52 Δήμων και 11 Δημοτικών Θεάτρων από όλη την χώρα.
«Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε σε κάθε πολίτη, σε όποιο μέρος της Ελλάδος και αν ζει, τη δυνατότητα να εκφράσει δημιουργικά τις ιδέες του» τονίζει ο Αλέξανδρος Κακαβάς, σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης, πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος από το 2013.
Άνθρωπος δραστήριος και δημιουργικός, ο Αλέξανδρος Κακαβάς, βραβευμένος από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τα Κρατικά βραβεία ποιότητας, κατάφερε παράλληλα με τη δημιουργία σειρών ιστορικών ντοκιμαντέρ όπως το «Εμείς, οι Έλληνες», «Μνήμες χαράς», «Από το Μικρό στο Μεγάλο», «Βίοι παράλληλοι», «1821», «η Ελληνική Επανάσταση» να δώσει ώθηση στην Ε.Σ.Ε. ώστε σήμερα να δηλώνει, παρά τον αθέμιτο πόλεμο που δέχεται, ένα ηχηρό «παρών» στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας. «Στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν οι δεκάδες αξιόλογοι συνάδελφοι που μου εμπιστευθήκαν την Ένωση και συνεργάσθηκαν ακάματα μαζί μου για να πετύχουμε τους στόχους μας», και συμπληρώνει «πλέον υπολογίζω και στη συμβολή της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε., ενός πολιτιστικού δικτύου, που συστήσαμε ώστε να υποστηρίξουμε πολιτιστικά την Περιφέρεια».
«Tο κύριο μέλημα της Ένωσης παραμένει η μύηση της κοινωνίας στο πολιτιστικό αγαθό επειδή δεν νοείται οπτικοακουστική ή οποιαδήποτε πολιτιστική δράση, που να μην επιδιώκει τη συμμετοχή του κοινού σε αυτή», συνεχίζει ο Αλέξανδρος Κακαβάς και προσθέτει: «Κύριο μέλημά μας να προσφέρουμε καλλιτεχνικές διεξόδους, σε δημιουργούς και θεατές-ακροατές, μέσω της τέχνης και παράλληλα να εκπαιδεύσουμε «έξυπνους» θεατές και όχι παθητικούς καταναλωτές θεαμάτων, με στόχο να επέλθει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο, το Κράτος, διαχειρίζεται τη σύγχρονη – ιδίως την οπτικοακουστική- τέχνη.»
Γιάννης Γρηγοράκος, μέλος της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε.