Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Θάνου Τσάμπρα: «Η σκιά του νερού»

  


  Κυκλοφορεί η νέα ποιητική συλλογή του Θάνου Τσάμπρα, «Η σκιά του νερού», από τις Εκδόσεις «Παρουσία», κοσμημένη με σχέδια του εικαστικού Βρασίδα Φιλιππάκου, σε επιμέλεια Γ.Φ. Τσίπη, με την αρωγή της Αρετής Β. Μπούντρη.

Την ευθύνη και τον σχεδιασμό της έκδοσης είχε ο Βασίλης Θ. Χατζηϊακώβου.

 

Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων με «άρωμα υπαίθρου και αγωνία ζωής», που έρχεται να προστεθεί στα «Πετρολούλουδα» και στην «Πέμπτη Εποχή των αοράτων», που επίσης κυκλοφορούν από την «Παρουσία», ολοκληρώνοντας ένα κύκλο πνευματικής αναζήτησης του δημιουργού με αναφορές στις ρίζες του και σε ιστορίες ρομαντισμού και νοσταλγίας. Διαβάζουμε από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Από του ουρανού την ξαστεριά, ως των υδάτων τη σκιά, βλέπεις το φως, παρατηρείς το μεγαλείο της δημιουργίας, της ποίησης των πάντων.» 

Από τη συλλογή:  

 

Βαθιά ποτάμια

 

Υπάρχουν μέρες

που βαθαίνουν τα ποτάμια

 

Η πέρα όχθη

δείχνει μακρινή

 

Άγρια βροχή

πλημμύρισε τη γη

 

Και πρέπει να περάσεις

απέναντι, στη στάνη

 

Έχεις τα ζωντανά εκεί,

μα άφησες και τα παιδιά σου πίσω

 

Πρέπει να πας

και να γυρίσεις

 

Κι αν έχεις φόβο μην πνιγείς,

έχεις και λόγους για να ζήσεις

 

Αρκεί να βρεις κάπου να πατήσεις,

στο νερό σαν περπατήσεις

 

 

Ο Θάνος Τσάμπρας είναι ποιητής, σεναριογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος από το 2015 έως το 2021. Έχει στο ενεργητικό του τις ποιητικές συλλογές: «Απ΄ τον Παράδεισο απ΄ έξω», «Ραγισμένος Χρόνος», «Πετρολούλουδα» και «Πέμπτη Εποχή των αοράτων». Τιμήθηκε, το 2019, για το θεατρικό έργο του «Καρύδια με μέλι», από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων και το 2023, από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, για την προσφορά του στην Ποίηση και στο Θέατρο.

 

«Η σκιά του νερού», Εκδόσεις «Παρουσία»

Κεντρική Διάθεση: «ΑΡΜΟΣ»,

Μαυροκορδάτου 11. Τηλ.: 210 38 30 604, 210 33 04 196