Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

«Διάλογοι με το Στάδιο» του Νίκου Μιχαλόπουλου

 


 Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η 2α Απριλίου και το ΟΑΚΑ αποφάσισε αυτή ακριβώς τη μέρα να παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο βιβλίο του βραβευμένου από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση συγγραφέα. Νίκο Μιχαλόπουλο, το οποίο είναι εμπνευσμένο και αφιερωμένο στο Ολυμπιακό μας Στάδιο. Εξ ου και ο τίτλος του «Διάλογος με το Στάδιο».


Ένα cross over βιβλίο για όλες τις ηλικίες, που ο συγγραφέας προσέγγισε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο τριών επιπέδων.
Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μια βαθιά συναισθηματική ιστορία του μικρού μας ήρωα που αποκαλύπτει μυστικά της ταυτότητάς του, καθώς ανακαλύπτει τον εαυτό του μέσα από τις ζωντανές βραδινές συζητήσεις του με το ίδιο το Στάδιο. Συζητήσεις στις οποίες περνάνε πολλά σημαντικά κομμάτια της ύπαρξης του Σταδίου αυτά τα παραπάνω από 40 χρόνια της ύπαρξής του, που ταυτόχρονα είναι και κομμάτια της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Το δεύτερο επίπεδο του βιβλίου είναι μια φιλοσοφική προσέγγιση 40 διαφορετικών θεμάτων μέσα από τα μάτια των «παιδιών της κρυμμένης νίκης», που θα μπορούσε να είναι ο υπότιτλος του βιβλίου, όπως εκμυστηρεύτηκε ο συγγραφέας. Τέλος, το βιβλίο ολοκληρώνεται με μια αναφορά σε 40 ιστορικών, στατιστικών ή και καλά κρυμμένων μυστικών στοιχείων του ΟΑΚΑ, που ο αναγνώστης ίσως ανακαλύψει για πρώτη φορά, ξεδιπλώνοντας όχι μόνο την ιστορία αλλά και τη σημασία ενός χώρου πολιτισμού και αθλητισμού, που στιγμάτισε τη χώρα μας τα 40+ χρόνια της ύπαρξής του.

Ο συγγραφέας του βιβλίου και πρωταθλητής του ακοντισμού, Νίκος Μιχαλόπουλος, σε μια πολύ συναισθηματική και ευαίσθητη ομιλία, που έκανε πολλούς να δακρύσουν, άγγιξε μια σειρά από θέματα που εκτείνονταν από την προσωπική του διαδρομή στη ζωή, μια διαδρομή με πολλή αμφισβήτηση και κλειστούς δρόμους, αλλά και μεγάλα όνειρα, μέχρι και καυτά σύγχρονα θέματα, όπως αυτά της βίας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της δύναμης της πίστης στον εαυτό μας και φυσικά των διαχρονικών αξιών του αθλητισμού, αλλά και αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται στον χώρο του ΟΑΚΑ και έφερε στο φως η προετοιμασία του Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Ο συγγραφέας κλείνοντας, αφιέρωσε την παρουσίαση στο πατέρα του που έχασε πριν τρία ακριβώς χρόνια την ίδια μέρα, αποκαλύπτοντας σε μια πολύ συγκινητική προσωπική του στιγμή, πως ο αθλητισμός, που πάντα αποτελούσε ένα σημείο απόστασης για τους δύο τους, προς το τέλος της ζωής του κατάφερε να λειτουργήσει λυτρωτικά για τη σχέση τους.

Την εκδήλωση παρουσίασε με έναν πολύ ιδιαίτερο ζεστό τρόπο η αθλητική συντάκτης  της Καθημερινής, κ. Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα, ενώ για το βιβλίο μίλησε ο Παραολυμπιονίκης, κ. Μιχάλης Σεΐτης και αποσπάσματα διάβασε με τον μοναδικό της ευαίσθητο τρόπο η αγαπημένη ηθοποιός, κ. Χριστίνα Αλεξανιάν, ενώ η παγκόσμια πρωταθλήτρια του ακοντισμού, κ. Άννα Βερούλη, πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΟΑΚΑ και σύζυγος του συγγραφέα, θυμήθηκε με τον χαρακτηριστικό αυθόρμητο και ζεστό τρόπο της τις συγκλονιστικές στιγμές του χρυσού της μεταλλίου στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του 1982, στα εγκαίνια του Ολυμπιακού Σταδίου, του γεμάτου ασφυκτικά με 80.000 κόσμο και με την ελληνική σημαία να ανεβαίνει στον υψηλότερο ιστό για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού για μια γυναίκα Ελληνίδα αθλήτρια. Την ίδια σημαία, που, όπως αποκάλυψε ο Νίκος Μιχαλόπουλος στην ομιλία του, αποτέλεσε το έναυσμα για την είσοδό του στον αθλητισμό, ανέβασε ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο, του ψηλότερου βουνού της Αφρικής και δεύτερου υψηλότερου στον πλανήτη, συγκεντρώνοντας χρήματα για τα παιδιά των παραγγουπόλεων του Ναϊρόμπι και προσφέροντας αθλητικές υποτροφίες σε 1.500 από αυτά.
Η εκδήλωση έκλεισε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, όταν μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, συνοδευόμενα επί σκηνής από την εκπαιδευτικό κ. Ντόρα Αυλακιώτη διάβασαν το τελευταίο κομμάτι της κεντρικής ιστορίας του βιβλίου, όπου ο χρόνος πηγαίνει 20 χρόνια μπροστά και βλέπουμε το Ολυμπιακό μας Στάδιο μέσα από τα μάτια του μικρού μας ήρωα Νικηφόρου, αλλά και γενικότερα μέσα από τα μάτια των παιδιών και ίσως όλων μας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων που κατέκλυσαν την κεντρική αίθουσα των συνεντεύξεων τύπου του κεντρικού σταδίου, ο χρυσός ολυμπιονίκης, κ. Στέλλιος Μυγιάκης, ο ολυμπιονίκης, κ. Γιώργος Τζελίλης, οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες της άρσης βαρών, κ. Μαρία Χριστοφορίδη και κ. Γιώτα Αντωνοπούλου, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της σκοποβολής, κ. Διονύσης Γεωργακόπουλος, η ηθοποιός, κ. Παναγιώτα Βλαντή, οι εκδότριες των εκδόσεων Άγκυρα, κ. Αναστασία και κ. Άννα Παπαδημητρίου, ο Γενικός Συντονιστής Διευθυντής του ΟΑΚΑ, κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, η Πρόεδρος του ΟΑΚΑ, κ. Γωγώ Φυρίγου, ο δημοσιογράφος και πρώην Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο αθλητικός συντάκτης, Χρήστος Αθανασόπουλος και πολλοί ακόμα από τον χώρο της εκπαίδευσης, της τέχνης και του αθλητισμού.
Την έκδοση του βιβλίου υπογράφουν οι Εκδόσεις Άγκυρα, ο πιο παλιός και ιστορικός εκδοτικός οίκος της χώρας μας, με συνεχή παρουσία στα εκδοτικά πράγματα της χώρας μας από το 1890 και εκδοτικός οίκος και των 15 βιβλίων του Νίκου Μιχαλόπουλου, ενώ την ιδιαίτερη εικονογράφηση έχει κάνει ο σκιτσογράφος, Δημήτρης Γεωργοπάλης.
Το βιβλίο θα διατίθεται δωρεάν από το ΟΑΚΑ στα παιδιά που παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά του προγράμματα από σχολεία κάθε σχολικής βαθμίδας και σε καλεσμένους του με κάθε ευκαιρία επίσκεψης του στον χώρο.


Η Τζένη Κοσμίδου συμμετέχει σε ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον αποχωρισμό από το παρελθόν.

   Η Τζένη Κοσμίδου συμμετέχει με δύο έργα, στην ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τον αποχωρισμό από το παρελθόν με τίτλο "Σήμερα κάμπι...