Η Μαρία Φραγκιά, μέλος της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ε.Σ.Ε. σε ερμηνεία και σενάριο, με την κόρη της Αλίκη Ιωάννα Παπαπέτρου στην σκηνοθεσία, κέρδισαν το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας, με το “De Jure Et De Facto – The 60’s Generation“ έναν μονόλογο για την γενιά του 60’ διάρκειας 17 λεπτών!
Ολοκληρώθηκε το 4ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Οι Μονόλογοι της Λήδας.»
Μια διοργάνωση με σημαία της το ανεξάρτητο διεθνές σινεμά και τις art-house ταινίες.
Αυτή τη φορά, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 6ο ΓΕΛ Αγρινίου, σε μια τριήμερη εκδήλωση, ελεύθερη προς το κοινό, με πολλές συγκινήσεις αλλά και στιγμές που άφησαν ανεξίτηλα συναισθήματα στο κοινό που πήγε να παρακολουθήσει το φεστιβάλ.
Στην παρουσίασή του ήταν η Μάρθα Παπακωστοπούλου και ο Γιώργος Λουριδάς.
Κατά την έναρξη του φεστιβάλ, που συνδυάστηκε και με τον εορτασμό 10 χρόνων λειτουργίας του 6ου ΓΕΛ Αγρινίου, ο Ηλίας Υφαντής, διευθυντής του σχολείου, ξεκίνησε τον λόγο του εμφανώς συγκινημένος. Αναφέρθηκε στην διαδρομή του με τον διοργανωτή του φεστιβάλ Γιώργο Λουριδά, από το 2019 όταν αμφότεροι ανέλαβαν στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου, μέχρι να φτάσουν στην συνδιοργάνωση του 4ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «Οι Μονόλογοι της Λήδας».
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Ζαμπάρας, παλιός μαθητής του 6ου ΓΕΛ, πήρε τον λόγο και δήλωσε πως το φεστιβάλ της Λήδας: «Είναι κάτι πολύ σημαντικό και μεγάλο για την πόλη.» Δίνοντας πολλά συγχαρητήρια στον κόσμο για τη συγκλονιστική παρουσία του αλλά και στους διοργανωτές. «Δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να πάει βήματα μπροστά το Αγρίνιο. Να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια για να γεμίζουν τέτοιοι χώροι και να φέρνουμε νέους ανθρώπους κοντά στις ταινίες.»
Η Αμαλία Βούλγαρη, ως Περιφερειακή Σύμβουλος, δήλωσε πως θα είναι για πάντα δίπλα στο φεστιβάλ και αυτή και ο Περιφερειάρχης, μιλώντας εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες που με τους μονολόγους τους μας ταξίδεψαν και τις 3 ημέρες του Φεστιβάλ και αρκετοί έκαναν πολλά χιλιόμετρα για να έρθουν στην πόλη μας φεύγοντας ενθουσιασμένοι.»
Πολλές και ιδιαίτερες ήταν φέτος οι συμμετοχές από καλλιτέχνες που ήρθαν στο Αγρίνιο. Είχαμε και δύο περιπτώσεις πετυχημένης συνεργασίας μάνας – κόρης, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία αντίστοιχα!
Η Μαρία Φραγκιά, σε ερμηνεία και σενάριο, με την κόρη της Αλίκη Ιωάννα Παπαπέτρου στην σκηνοθεσία, κέρδισαν το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας, με το “De Jure Et De Facto – The 60’s Generation“ έναν μονόλογο για την γενιά του 60’ διάρκειας 17 λεπτών!
Η Μαρία Φραγκιά δήλωσε μετά την προβολή της ταινίας πως «Οι Μονόλογοι της Λήδας» είναι ένα μοναδικό φεστιβάλ στο είδος του σε όλη την Ελλάδα.
«3 μέρες και 3 νύχτες όπου για μένα σταμάτησε ο Χωροχρόνος... ας έδειχνε ό,τι ήθελε το καλαντάρι, το ρολόι, το Googlemap... εγώ ένιωσα πως με σκηνοθετούσε ο Woody Allen στο "Midnight in Paris": όπου η Ομορφιά μετριέται σε καρέ... όπου η Αγάπη προβάλλεται σε πανί... όπου η Δύναμη φανερώνεται στη σφιχτή αγκαλιά και τη θερμή χειραψία... όπου η Εξουσία ανήκει στον απλό θεατή και η Ενέργεια παράγεται με χειροκρότημα...»
Από την Σκωτία και την Γλασκώβη ήρθαν οι Carrie Day (μητέρα – σκηνοθέτις) και Tsen Day-Beaver (κόρη – ηθοποιός) με την ταινία τους «Parallel Realms» που διακρίθηκε για την αυθεντικότητα στη σκηνοθεσία και το ιδιαίτερο θέμα της, που αφορούσε μια υπερβατική εμπειρία βασισμένη σε οικογενειακή ανάμνηση.
Η Έλφη Ασλάνη συμμετέχουσα από τα Ιωάννινα μαζί με την Αριάδνη Κουρτέση, χαρακτήρισε το φεστιβάλ μια «ολοκληρωμένη πρόταση παιδείας και τόνισε το πόσο σημαντικό είναι που αυτό γίνεται σε μια επαρχιακή πόλη, δίνοντας το παράδειγμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να μιλάει με Τέχνη, Πολιτισμό και Ελπίδα.»
«Δωμάτιο σκέψης και έκφρασης» χαρακτήρισε το φεστιβάλ η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Μεσολογγίου Άντα Χαλαζιά που ήταν εκεί με την εκπαιδευτικό-κινηματογραφίστρια Σοφία Ντιάγκα.
Η μαθήτρια του καλλιτεχνικού σχολείου Σταματίνα Ντάγκα κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού «Η Λήδα σε προσκαλεί να γίνεις Ποιητής» με την ταινία της «Μέθη Σκότους», βασισμένη σε δικό της ποίημα, μοιραζόμενη την πρώτη θέση με την ταινία «Στην Έρημο» από το Γενικό Λύκειο Ματαράγκας.
Ο Κώστας Γεωργοσόπουλος, σκηνοθέτης από τη Λαμία, παρών με την ταινία του «Highschool Graduates» που θίγει το ευαίσθητο θέμα των υποβαθμισμένων καλλιτεχνικών πτυχίων, δήλωσε: «Το φεστιβάλ είναι κάτι που αγγίζει το όριο του επαναστατικού, σου δίνει ελπίδα σαν καλλιτέχνη, σαν δημιουργό και σαν πολίτη. Αυτού του είδους τα φεστιβάλ που συγκεντρώνουν αυτούς τους ανθρώπους και αυτού του είδους την τέχνη, είναι ο λόγος που κάνουμε όλοι αυτή τη δουλειά και αυτή τη ζωή.»
«Είμαστε σ’ αυτό το φεστιβάλ για να Μάθουμε και να Προβληματιστούμε και να δούμε πράγματα της ζωής που δεν έχουμε ίσως παρατηρήσει.» Είπε ο Κωνσταντίνος Κιτσάκης, ηθοποιός από το Αγρίνιο που ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα και που ήταν παρών με την ομάδα του Dystopian Watch Films και την ταινία τους «Man Hunt».
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ο Γιώργος Λουριδάς παρουσίασε την ομάδα της Λήδας, την ομάδα που έτρεξε για το φεστιβάλ, αποτελούμενη από τις: Γεωργία Καποπούλου (δημιουργό του διαγωνισμού «Η Λήδα σε προσκαλεί να γίνεις ποιητής), Κωνσταντία Σκανδάλου Κορδολαίμη, Χρυσούλα Σπυρέλη, Λίλιαν Παπαδημητρίου και Κασσιανή Μακρή.
Η βραδιά είχε και τις εκπλήξεις της, καθώς ήταν τα γενέθλια του Παύλου Μπερμπερίδη, συνεργάτη και φίλου του φεστιβάλ, και ο Γιώργος Λουριδάς του επεφύλασσε μια μικρή έκπληξη καθώς όλο το σχολείο του τραγούδησε το Χρόνια Πολλά.
Η Γωγώ Καπέλη και η Αθηνά Κεφαλοπούλου άνοιξαν τη 2η μέρα του φεστιβάλ με δύο ζωντανές δράσεις τους. Απαγγελία του κειμένου της «Συνηθίσαμε σύντροφε» η πρώτη και stand up comedy act η δεύτερη, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό και με τον μονόλογό της “Further Up”.
Στο φεστιβάλ παρέστη και μίλησε και ο Χάρης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. «Είναι ωραίο το φεστιβάλ εδώ, έχει κόσμο. Νέο κόσμο και ταινίες νέων ανθρώπων. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες για νέους γενικότερα. Μ’ αρέσει πολύ αυτή η δουλειά που κάνει ο Γιώργος και που δίνει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.»
Οι Ιταλοί δημιουργοί από το Λέτσε, Pasquale Mattia Gelorini και Ilaria Vecchio ήρθαν με το εξπρεσιονιστικό, οπτικό αριστούργημά τους «The Daily Night». «Μας αρέσει που το φεστιβάλ περιέχει ιδιαίτερες ταινίες που δεν βλέπουμε συχνά, μονολόγους, ταινίες με επίπεδο συνείδησης, και με αυτή την ευκαιρία ανακαλύψαμε το Αγρίνιο» δήλωσε ο σκηνοθέτης.
Η σκηνοθέτις & ακτιβίστρια Αλεξία Τσούνη, δήλωσε πως έμπνευσή της για την ταινία «Make Art Not War» ήταν το ίδιο το φεστιβάλ. Η ταινία είναι βασισμένη στο τελευταίο έργο του Τολστόι που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, με παράλληλους μονολόγους που απήγγειλαν πολίτες σε εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας.
Κατά την 3η ημέρα των απονομών, στο Café de Flore, η ατμόσφαιρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. Η Ευτέρπη Κουτρουμπά, σκηνοθέτις του “Nina: The Seagull” (μια ταινία από τα Χανιά της Κρήτης, βασισμένη στον γλάρο του Τσέχοφ) είπε, νικώντας το βραβείο καλύτερο μονολόγου, παρέα με τη Γεωργία Νταουκάκη που τον ερμήνευσε και τον Ανδρέα Κοπασάκη που τον κινηματογράφησε:
«Ευχαριστούμε πάρα πολύ το φεστιβάλ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε εδώ. Νιώσαμε ασφάλεια. Ήταν όλες οι συμμετοχές πάρα πολύ όμορφες με όμορφους δημιουργούς. Ήταν μια γεμάτη εμπειρία.»
Η βραδιά έγινε ακόμη πιο ευχάριστη με την συγκυρία των γενεθλίων του σκηνοθέτη Στάθη Γιαννακόπουλου από την Καλαμάτα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
«ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ»
"NINA" The Seagull
Σκηνοθέτις: Ευτέρπη Κουτρουμπά
Ερμηνεία: Γεωργία Νταουκάκη
«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ»
“De Jure Et De Facto – The 60’s Generation“
Σκηνοθέτις: Αλίκη Ιωάννα Παπαπέτρου
Ερμηνεία - Κείμενο: Μαρία Φραγκιά
«ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ»
“Make Art Not War”
Σκηνοθέτις: Αλεξία Τσούνη
Ασημένια βραβεία
“Parallel Realms”
Καλύτερης & πρωτότυπης σκηνοθεσίας: Carrie Day
Καλύτερης ερμηνείας: Tsen Day-Beaver
“The Daily Night (La Notte Diurna)“
Καλύτερης & πρωτότυπης σκηνοθεσίας: Pasquale Mattia Gelorini
Καλύτερη Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ilaria Vecchio
«ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ»
”Blue Sky Out of the Oresteia”
Σενάριο: Katherine Taylor
«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»
Συνθέτης: Alessandro De Rosa
Ταινία: «Bubbles»
«ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ:
Η ΛΗΔΑ ΣΕ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΤΗΣ»
Γενικό Λύκειο Ματαράγκας
«Στην Έρημο»
Θεωδορόπουλος Γιώργος, Θεωδορόπουλος Γιάννης, Καμαρέτσου Λαμπρινή, Θεωδοροπούλου Ευδοκία, Κλημέντας Απόστολος, Κυρίτσης Γρηγόριος
Καλλιτεχνικό Σχολείο Μεσολογγίου
«Μέθη Σκότους»
Σκηνοθεσία - Κείμενο: Σταματίνα Ντάγκα, Ερμηνεία: Έλενα Ντάγκα
Όλοι οι παρόντες καταχειροκρότησαν τους νικητές, παραδίδοντας μαθήματα ήθους και ευγενούς άμιλλας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην σελίδα του φεστιβάλ για την ανάδειξη της «Αγαπημένης ταινίας του κοινού» μεταξύ 29 ταινιών, το φεστιβάλ δέχτηκε 33.508 ψήφους, 5.110 μοναδικές επισκέψεις και 379.530 κλίκ κατά τις 3 ημέρες που διήρκησε η ψηφοφορία.
Ο σκηνοθέτης Στάθης Γιαννακόπουλος νικητής στην κατηγορία του κοινού με την χορευτική ταινία του “The Silent Synthetic Symphony : A Human-AI Collaboration”, δήλωσε:
«Ευχαριστούμε τη διοργάνωση για την εκπληκτική φιλοξενία, αισθανθήκαμε "σαν το σπίτι μας". Ευχαριστώ προσωπικά τον Γιώργο Λουριδά, την "ψυχή" του Φεστιβάλ. Αν υπήρχαν μερικοί ακόμα σαν τον Γιώργο, αυτός ο κόσμος θα ήταν λίγο καλύτερος.»
Παρόντες ήταν με τις ταινίες τους και οι:
Georges Salameh, Στεφανία Ορφανίδου (Hippodamia, γυρισμένη στην πλατεία Βικτωρίας), Νίκος Κεφαλάς (A Different Perspective, γυρισμένη στην Βαρκελώνη), Σοφία Ντιάγκα (Αντιγόνη το όνομά μου), Βαγγέλης Πυρπύλης, Τάσος Κορόζης (Ο Τελάλης, γυρισμένο στο Αγρίνιο), Αλέξανδρος Βέρροιος (An Odd friendship), Άννα Ασημακούλα, Παντελής Δόνος (Να Ζείς, γυρισμένο στο Αγρίνιο), Χρήστος Τσάντας, Σπύρος Ντέμος, Αλέξανδρος Μπαχούρας (Man Hunt), Ευάγγελος Βλαχάκης, Daiva Malina, Δημήτριος Αναστασόπουλος, Κώστας Λεονταρίτης και Άκης Λέλος.
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Συλλόγου Αποφοίτων Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Άφησαν οι «Μονόλογοι της Λήδας» μια παρακαταθήκη ελπίδας για το μέλλον;
Ελπίδα έμπνευσης και δημιουργίας;
Θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια;
Μένει να το δούμε…
Ας κλείσουμε με μερικές σκέψεις της Σταυρούλας Μέρκου (Ποιήτρια & Λογοτέχνις) που παρακολούθησε ολόκληρο το φεστιβάλ:
«Οι Μονόλογοι της Λήδας»… μια πολυεπίπεδη δράση, διεθνούς εμβέλειας, που παράγει ένα μοναδικό πολιτιστικό προϊόν, προωθεί την εξωστρέφεια, βγάζει το Αγρίνιο στη μεγάλη αρένα, δίνει κίνητρο στους νέους μας να δημιουργήσουν στον τόπο τους και καταφέρνει να υλοποιείται, για 4η συνεχόμενη χρονιά, από μια μικρή ομάδα φιλότεχνων, από το υστέρημα του χρόνου τους και το περίσσευμα της ψυχής τους.
Άλλωστε τι θέλει ο κόσμος μας για να πάει μπροστά;
Τους οραματιστές και τα οράματά τους!»
Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Λουριδά, της Σοφίας Αλμπάνη και του Νίκου Μανίτσα Στεφανάκη